De Kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA)

Er is een speciale aftrekpost die ervoor zorgt dat je minder belasting gaat betalen. Dit wordt de Kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA) genoemd. Wat houdt dit in? Je mag je kosten fictief verhogen waardoor je minder winst overhoudt en dus minder belasting betaald. Investeer je ieder jaar veel meer dan €2.400 of juist minder dan €1.200? Dan hoef je geen rekening te houden met wat je aan het einde van het jaar moet doen. Zit je qua investering ergens tussen de €1.200 en €2.400 per jaar? Lees dan verder wat je moet doen.

Om gebruik te maken van de KIA moet je minimaal €2.400 aan investeringen hebben gedaan in het afgelopen jaar. Iets wordt pas een investering genoemd als het meer dan €450 kost en je het meerdere jaren gebruikt. Denk aan bijv. een laptop, camera of printer. Als je alle kosten van boven de €450 bij elkaar optelt moet je boven de €2.400 uitkomen.

Aan het einde van het jaar kun je dus kijken of je het wel of niet gaat halen. Kom je net niet aan de €2.400? Dan kan het voordelig zijn om investeringen voor volgend jaar nu alvast te doen. Ga je het zeker niet halen? Dan is het beter om de investering wellicht in januari te doen, zodat je meer kans maakt wel gebruik te kunnen maken van deze regeling in het volgende kalenderjaar. Probeer dus zoveel mogelijk in één jaar te investeren.

Heb je al investeringen gedaan in december die je wellicht beter in januari had kunnen doen? Vraag dan aan ons om advies.

Een aantal dingen waarop je moet letten:

  • Een personenauto wordt voor deze regeling niet gezien als een investering;
  • Moet je BTW afdragen? Dan zijn alle bovengenoemde bedragen excl. BTW;
  • Ben je BTW vrijgesteld of maak je gebruik van de KOR regeling? Dan zijn alle bovenstaande bedragen incl. BTW.