Wanneer is belasting betalen niet nodig?

Als je spullen verkoopt als een hobby of gewoon voor persoonlijk gebruik, hoef je meestal geen belasting te betalen over de inkomsten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het doorverkopen van kleding die je niet meer draagt op Vinted.
  • Verkoop van oude tijdschriften of strips via Marktplaats.
  • Afstand doen van oude sportuitrusting op Tweedehands.net.
  • Het verkopen van meubels voor een verhuizing op Marktplaats.

In dergelijke gevallen hoef je deze inkomsten niet op te geven bij de belastingdienst. Voor meer informatie kun je terecht op de pagina ‘Is je online activiteit een hobby of bedrijf?

Wanneer moet je wel belasting betalen?

Als je spullen inkoopt met de bedoeling om ze met winst te verkopen, worden je online verkopen gezien als bron van inkomen en moet je belasting betalen over de winst. Bijvoorbeeld:

  • Je realiseert dat je vinylplaten of stripboeken veel waard zijn en begint ze actief te zoeken om te verkopen. In dit geval moet je belasting betalen omdat je ze verkoopt met het oog op winst.

Rapportageplicht versus belasting betalen

Sinds 1 januari 2023 zijn online platforms verplicht om gegevens door te geven als een verkoper 30 keer of meer verkoopt of voor meer dan € 2000. Maar dit betekent niet automatisch dat je belasting moet betalen over deze inkomsten, zelfs als je deze drempels overschrijdt. Als het platform informatie over jou moet doorgeven, ontvang je een overzicht van de omzet per kwartaal. Controleer dit zorgvuldig en meld eventuele fouten aan het platform.

Let op! Voor verhuur en diensten via een online platform is er geen drempel voor de rapportageplicht. Deze platforms moeten alle transactiegegevens doorgeven aan de belastingdienst.