Sinds 1 januari 2024 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de belastingrentepercentages die invloed kunnen hebben op jouw onderneming. Het tarief voor de vennootschapsbelasting is verhoogd naar 10%, terwijl voor andere belastingen, zoals de inkomstenbelasting, een belastingrentepercentage van 7,5% geldt. Om onverwachte belastingrente te voorkomen, is ons advies: vraag tijdig een voorlopige aanslag aan. In dit artikel lees je hoe en wanneer je dit het beste kunt doen.

Wat is belastingrente?

Belastingrente wordt in rekening gebracht wanneer de Belastingdienst jouw aanslag niet op tijd kan vaststellen. Dit kan gebeuren als je te laat aangifte doet of als de aangifte lager is dan de uiteindelijke aanslag. Je betaalt rente over het bedrag dat je moet bijbetalen. Meestal ontvang je geen rente bij een belastingteruggave, tenzij de Belastingdienst zonder reden te lang doet over het opleggen van je aanslag.

Verhoging van de rentepercentages belastingrente

Met ingang van 1 januari 2024 zijn de rentepercentages voor belastingrente aangepast:

  • Vennootschapsbelasting (VPB): Verhoogd naar 10% (was 8%).
  • Overige belastingen (zoals inkomstenbelasting): Verhoogd naar 7,5% (was 6%).

Deze nieuwe percentages gelden voor zowel te betalen als te ontvangen belastingrente. Voor toeslagen blijft het rentepercentage ongewijzigd op 4%.

Belastingrente voorkomen door voorlopige aanslag aan te vragen


Als je verwacht dat je over het jaar 2023 inkomsten- of vennootschapsbelasting verschuldigd bent, kun je belastingrente voorkomen door op tijd je aangifte in te dienen of een voorlopige aanslag aan te vragen.

Tip: Zorg dat je de verschuldigde belasting nauwkeurig inschat. Als je deze te hoog inschat, vergoedt de Belastingdienst geen belastingrente over het te veel betaalde bedrag.

Ben je klant bij Luca Book? Dan kunnen wij de Voorlopige aanslag voor je indienen voor een vast bedrag. Maak een afspraak om dit te bespreken.

Hoe en wanneer aangifte IB en VPB?

Om belastingrente te voorkomen, is het belangrijk om je aangifte op tijd in te dienen:

  • Inkomstenbelasting (IB): Dien je aangifte of voorlopige aanslag vóór 1 mei 2024 in. De Belastingdienst mag dan geen rente berekenen over het in de aangifte of voorlopige aanslag berekende bedrag.
  • Vennootschapsbelasting (VPB): Dien je aangifte vóór 1 juni 2024 in of vraag vóór 1 mei 2024 om een voorlopige aanslag. Ook hier geldt dat de Belastingdienst geen rente mag berekenen als je binnen deze termijnen blijft.

Let op: Zorg ervoor dat je bij veranderende omstandigheden de voorlopige aanslag zorgvuldig aanpast. Het verstrekken van opzettelijk onjuiste informatie kan leiden tot boetes.

Tip: Als je een pleitbaar standpunt inneemt dat later door de Belastingdienst wordt gecorrigeerd, ben je belastingrente verschuldigd. Belastingrente wordt berekend op basis van het tijdsverloop en de hoogte van de afwijking van de aangifte.

Advies nodig?

Overweeg je een pleitbaar standpunt in te nemen of heb je andere fiscale vragen? Laat je dan goed adviseren door een van onze fiscale adviseurs. Wij staan klaar om je te helpen met gedegen advies en ondersteuning om zo jouw belastingpositie optimaal te beheren.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek. Samen zorgen we ervoor dat jouw onderneming niet voor onverwachte financiële verrassingen komt te staan.